Thursday, June 28, 2012

DIY project: how to do ombre hair by yourself!

В този пост ще ви покажа как бихте могли сами да си направите "омбре" прическа, или както в Италия й казват - "шатуш".Преди време експериментирах сама върху моята коса, оказа се, че не е толкова трудно, колкото изглежда, но изисква много търпение и време. След като направих своята коса, една приятелка изяви желание да направя и нейната, аз се възползвах от случая и заснех основните стъпки за направата й.
Първо да кажа, че косата на дамата никога не бе боядисвана, така че направи процеса една идея по-лесен, защото обезцветителят хваща по-бързо на нетретирана коса, от друга страна обаче трябва много да се внимава, за да не се изгуби представа за времете и да изсветлее прекалено много.

1. Това е косата й след обезцветяването.
Тук има два варианта:
а/ Жени, чиито цвят на косата има червеникав оттенък (независимо естествен или не; както моят) могат да се задоволят и да постигнат желаните резултати само с обезцветяване. Тоест, ако корените са кафяви, то надолу ще премине в по-светло кафяво, оранжево, светло рижаво и русо. Това дали ще приключи на русо или на по-светло кафяво (или на оранжево), го решавате само и единствено вие. Спрямо вашето желание, решавате и на каква височина да започнете с изсветляването.
б/ В случая като този, предвид, че косата няма червеникав оттенък, исках да елиминирам оранжевото, така че след изсветляването, пристъпих и към боядисване с тъмно руса силнопепелява боя, която да неутрализира топлия тон на оранжа.

И сега към изсветляването..
За съжаление не снимах тази стъпка, защото ми дойде по-късно наум да кача този материал в блога, но ще се опитам да бъда максимално изчерпателна в обясненията си. Всъщност по-нататъшните стъпки с боята, са същите като това с обезцветителя, така че ще можете да се ориентирате.
Желателно е да разделите косата на поне три хоризонтални слоя, за да сте сигурни, че сте достигнали всеки косъм. Тъй като най-долните слоеве са най-светлите, от тях трябва да се започне и те трябва да са именно тези, които стоят най-много със сместа.
Като заговорихме за сместа... Това, което аз използвах, като за естествен цвят коса беше синьо прахче (за неутрализиране на оранжевото, но и с нормално ще имате същите резултати) и оксидант 20вол. или 6% (за боядисана коса, препоръчвам 30вол. или 9%). Реших, че по-добре косата да постои, ако се наложи, по-дълго време, но да не я тормозя с прекалено силна химия. Марката на продуктите, които използвах, не ми е известна, арабска беше, но общо взето беше най-евтиното, което използвах. Тъй като не правите някакви драстични промени, не е нужно специална и скъпа козметика.

Използвах общо 4 прахчета от по 25грама, които смесих с по 50мл оксидант всяко. Не смесих и 4те заедно, а го правих едно след друго, за да не хабя излишен материал.

Та така, вече сте смесили материала. Имате нужда от четчица за боядисване и ситен гребен.
Намазвате обилно връхчетата на косата и ги разресвате с гребена, за да се уверите, че сте намазали всичко. В случая връхчетата на косата на Катерина стояха около 10 мин (не ги засичах целенасочено, по-скоро гледах с каква скорост се изсветляват. Всяка коса, боядисвана или не, се изсветлява с различна скорост, защото зависи от структурата и здравината на косъма, така че силно препоръчвам визуалния контакт пред измерването на точно време). За това време те станаха рижави към русоляво.
Тъй като сте разделили косата на поне три сектора, е важно да действате пъргаво, за да може всеки един от тези три сектора да е стоял приблизително еднакво време със сместа.
След това добавих от сместа и нагоре по дължините с четчицата и задължително последвал гребен. Сресването с гребен служи не само за попиване на сместа върху всеки косъм, ами и за да направите преливането на цветовете плавно.
Оставяте косата да постои още време. В случая с Катерина, тя постоя още 10минути с нея, което прави 20минути за връхчетата и 10мин за средата на дължините.
Тук ще вмъкна, че когато аз правих моята естествена коса (чиято дължина е до под раменете), оставих връхчетата да постоят 4-5 мин, защото исках да станат медно кафяви, а средата на дължините около 2минути, през което време динамично решех косата за по-плавно преливане. Но това е в случай, с който искате разликата между корените и връхчетата да е до 4 тона разлика, т.е. не толкова контрастна.
Връщаме се на Катерина и след общо 20минути стоене със сместа, взимаме гребена, и започваме да решем намазаните дължини смесвайки ги с ненамазаната част, което поставя финалните щрихи в преливането на цветовете. Оставяте сместа още около 5минути и се отправяте към банята, за да измиете косата.
След като сте я измили хубаво с шампоан, е препоръчително да оставите косата да постои с маска за около 10минути. Ако имате под ръка (или желание да си набавите) дълбокоподхранващ балсам, това би било ултимативното решение, което ще възвърне мекотата на косата ви (Горещо препоръчвам за целта Aussie Three minutes miracle deep conditioning, прави наистина чудеса и струва около 4 евро. Проблемът е, че не се продава в България, а за мое голямо съжаление и в Италия. Аз си го купувах по време на моите пътувания до Англия, но може да бъде закупен и от е-bay, с доставката цената става двойна, но си заслужава всеки цент.  Впрочем, това се отнася за цялата козметика на тази фирма, хвърлете едно око на продуктите им в интернет, има разнообразни серии за всякакъв тип нужди и коси.)
Ако имате време, оставете косата да се изсуши сама, ако не - пристъпете към сешоара.
И така, това е резултатът, който аз получих от косата на Катерина. Косата, както виждате се прелива много плавно, ако при вас са се получили някакви петна, не се притеснявайте, нормално е, особено ако нямате опит. Хубавото на омбре косите е, че при смесването на всички кичури, подобни несъвършенства не се забелязват.
Реално погледнато, бихте могли да оставите косата си по този начин, пак ще изглеждате страхотно и няма да я мъчите излишно.


Преминаваме към стъпка 2, в която нанясаме пепеливо русата боя. Тук работата е още по-детайлна, защото косата се разделя на кичури, които се облепват с фолио, за да не се залепят към останалата коса. Отново се намазват само връхчетата и се затваря фолиото, по този начин се получава пашкул, който задържа топлина, а топлината ускорява химичните процеси, т.е. боядисването. Кичур по кичур правите цялата коса, като отново сами определяте колко точно да бъдат големи секторите, върху които нанасяте боята.
Каква боя ще купите... аз отново купих най-евтината, която видях, защото тук не желаем пълно и равномерно покритие, а определяне на тон.


След като сте намазали цялата коса, кичур по кичур, се връщате на първите кичури, отваряте фолиото и започвате да разресвате с гребена нагоре, за да прелеете русото.Времестоенето с боя зависи от указанията на боята. Стойте точно толкова, колкото е написано на кутията за оптимални резултати.След като мине времето, измийте и отново нанесете подранваща маска или балсам и постойте с него за 10тина минути и изсушете (или оставете косата да се изсуши от самосебе си).
Това е и финалният резултат върху косата на Катерина, решихме да направим и красиви къдрици, за да акцентираме върху красивото преливане.


А това е и моята коса, от първия ми опит. Както виждате при мен има повече категорични цветове, именно защото работих само в обезцветител. Моята естествена коса приключва там, където приключва и медно кафявото. Опитайте се да се абстрахирате от русите краища и ще видите, че и само два цвята стоят ефектно върху косата.
Боядисването в омбре на екстеншъни изискват общо взето същите усилия и стъпки, но при моята коса беше нужно повече време за стоене със сместа. Това, както и при истинската коса, зависи само и единствено от косъма.
Този процес не може и няма да даде резултатите при третиране на неестествени екстеншъни.


Надявам се да съм ви била полезна и най-вече да съм била изчерпателна. Много момичета нямат смелост да предприемат подобна стъпка вкъщи. Разбира се, да отидете на фризьор е винаги по-сигурно, но и все пак не се страхувайте. Важното преди да предприемете каквито и да е било стъпки, включващи химии е да се информирате! За наше огромно щастие, интернет е безкраен източник на информация и полезни съвети, стотици форуми и канали в youtubе ще ви влязат в помощ за целта, така че ако искате да направите някаква промяна сами - проверете няколко източника и действайте разумно. Ако някой има въпроси или нужда от съвети е повече от добре дошъл да ми ги зададе на фейсбук страницата на блога: FutureGspot

P.S. Не занемарявайте косата си! Третираната химически коса има най-голяма нужда от грижи, но не винаги скъпите козметични средства са най-доброто решение, природата ни дава безкрайни източници на полезни вещества, които да окажат помощ на тялото ви. В някой от следващите постове, ще ви покажа кои са любимите ми домашни маски за коса.
P.S. Благодаря за участието на Катерина и дългата й красива грива!

No comments:

Post a Comment

I wait for you to inspire me :)